dinsdag, maart 24, 2009

Lange-termijndenken

De beslissing, jaren geleden, om te investeren in een vakantiewoning in de Ardennen, was een afwegen van pro en contra, van baten en lasten. Daarbij maak je een aantal scenarios op met simulaties van potentieel, huuropbrengsten, kosten, noem maar op. En tot op heden heeft het er alle schijn van dat het de juiste beslissing was.

Het rendement is aanvaarbaar, mede doordat vadertje staat het bezit van een tweede woning, én de huur-inkomsten ervan, relatief weinig belast.
Huurinkomsten worden, bij verhuur van particulier aan particulier, belast met een "meerkost" van 40% op het KI (Kadastraal Inkomen). Dat KI is waarschijnlijk het minst "ontgonnen" inkomenspotentieel voor de staat in Belgie. In principe staat het KI voor de theoretische "inkomstenwaarde" (verhuurwaarde) van een onroerend goed. Maar je hoeft niet ver te zoeken om kasten van villa's te vinden, waarvan het KI slechts een paar honderd euro bedraagt. Immers, hoewel het KI geindexeerd wordt, werd nooit echt rekening gehouden met specifieke omstandigheden.

Als we nu de doemberichten lezen aangaande de financiele toestand in België, is het wel zeer duidelijk : er komen -aanzienlijke- nieuwe belastingen. En dan vrees ik, aangezien de traditionele melkkoeien (arbeid, auto, accijnzen, rookwaren) al hoger belast zijn dan waar ook ter wereld, onze excellenties zich toch uiteindelijk zullen wagen aan het grote taboe : de baksteen in de maag van de Belg. Want, laat het ons maar met zoveel woorden zeggen : bouwen in België is nog steeds goedkoop. Wel, relatief dan. De prijzen van bouwgronden zijn enorm gestegen, maar laten we niet vergeten dat het gemiddelde perceel in België wel een stuk groter is dan in de gelijkaardig dichtbevolke landen. Vergelijk je echter met landen zoals de UK, Zwitzerland, Nederland... daar zie je nog incrementeel duurdere prijzen. In Zwitzerland spreekt men al lang niet meer van hypotheekleningen over 30 jaar; daar loopt een hypotheek over 2 generaties (50 jaar en langer).
Aan de bouw zelf kan men echter weinig tornen, het heeft een te grote impact op tewerkstelling (vandaar ook de tijdelijke verlaging van BTW). Maar men kan wel beginnen peuteren aan de belasting op het bezit van onroerend goed. En daar zijn we dus beducht voor.

Wat zijn de gevolgen voor ons? Indien woningbezit/huurinkomsten effectief op de radar van de belastingen komen, is de kans reeël dat het sop de kool niet meer waard is om een vakantiewoning te verhuren. Dat moeten we dus in de komende jaren zeer nauwlettend in het oog houden - én anticiperen nog voor het zover is - want indien het effectief zover komt, stort de markt (verkoopsprijzen) van tweede woningen en verhuurwoningen in door het plotse overaanbod.

Geen opmerkingen: