maandag, juli 13, 2009

OESO : meer belastingen op bezit

In een rapport over Belgie doet de OESO een paar voorstellen die we in de gaten moeten houden : "Verhoog de belastingen op het bezit van een woning door een meer realistische inschatting van het kadastraal inkomen en een beperking van de fiscale aftrek voor leningen tot het intrestgedeelte."
Het "kadastraal inkomen" is een fiscaal potje dat eigenlijk maar beter gedekt blijft. Op dit moment wordt het KI vrij rudimentair bepaald, aan de hand van criteria die niet altijd de effectieve "verhuurwaarde" reflecteren. En dus kom je tot situaties waarbij het KI van onze eenvoudige houten chalets hoger is dan een -hier niet nader genoemde- luxueuze villa met vier badkamers en zwembad. Maar omdat dit KI nog allemaal binnen het aanvaardbare valt, malen weinig mensen daarom.
En net dat zal veranderen wanneer men dit potje opendoet. Daar waar de ene ambtenaar vindt dat die protserige villa een KI van €10.000 "verdient", kan een andere eigenaar iets "regelen". Kortom, objectiviteit zal ver zoek zijn.

Maar we moeten het naullettend in het oog houden. Indien men daadwerkelijk gaat morren aan het KI, zullen :
  • binnenlandse huurprijzen opslaan, ook voor vakantieverhuur; en aldus nog minder interessant worden voor vakantiegangers
  • de woningen met hoog KI moeilijk verkoopbaar worden

De optie om onze chalet van 6p te verkopen vooraleer het ooit zover komt, wordt aantrekkelijker.

Geen opmerkingen: