Banken zijn geen liefdadigheidsinstellingen. Integendeel, er is waarschijnlijk geen enkele andere sector die zo inhalig, zo frappant greedy is als de banksector. Zonder de minste géne nemen banken lichtzinnige, onverantwoordde risico's met uw geld; en als het mis gaat, wordt de rekening aan u doorgeschoven.
Deze rekening wordt u, de modale burger, in de komende jaren een tweede keer gepresenteerd, en we willen graag al wie nu een lening aangaat, ervoor waarschuwen. Bezint eer ge begint!
Waar hébben we het over? Een uitleg.
Na "de bankencrisis" werd de speculatieve handel in afgeleide producten ietwat aan banden gelegd. Net deze producten zorgden grotendeels voor de perverse winsten (en navenante bonussen) in de bankenwereld. Nu deze stroom van inkomsten onder politieke druk wat opdroogt, kijken de bankiers met gretige, inhalige ogen naar het "traditioneel bankieren" (sparen en lenen), waar de marges tot pakweg 2007 in feite nooit erg hoog waren.
Deze marges werden na de bankencrisis door de bankiers danig opgetrokken, tot de aanzienlijke spread van vandaag de dag. Banken vergoeden uw spaargeld aan 1%, en lenen uit aan 4-5%. Een marge van pakweg 3,5 tot 4% (op uw geld!); ongezien de laatste 50 jaar. Banken worden op dit ogenblik slapend rijk.
Jan Modaal denkt nog steeds een goede zaak te doen als hij een lening negotieert aan 4% variabele rente. Immers, 4% klinkt nog steeds aannemelijk laag. Terwijl hij zijn eigen ondergang tekent. Want de onderliggende index was nog nooit zo laag als nu. En die index gaat weer stijgen van zodra het wat beter gaat in de economie. Binnen 3 à 4 jaar staat die aan een "normale" 3-4%, en daardoor komt Jan Modaal zijn variabele interestvoet aan... 7-8%. En dat zal niet elke Jan Modaal kunnen betalen (reken op €250 per maand méér te betalen dan nu voor een gemiddeld hypotheek van 125k).
De banken leggen door hun hebberigheid nu alvast de basis voor een volgende vastgoedcrisis. Afspraak in 2014. U las het hier eerst.
Voor onszelf komt het nog even goed uit : onze leningvoet werd vastgelegd nog vóór de woekermarges, met een acceptabel klein verschil tussen rentevoet en onderliggende index. En dit wordt geillustreerd door de rente-herziening van KBC, die deze week in de bus valt : door de lage onderliggende index wordt onze rentevoet heleid tot.. 1,89%.
Klinkt dat niet ongelooflijk aantrekkelijk? Vergeet dan niet... dit is wat ook ú vandaag zou kunnen verkrijgen bij ùw bank, ware het niet dat de banken dezer dagen woekerwinsten eisen. opnieuw, u weze gewaarschuwd voor wat komt.
KBC, ik hoop dat het pijn doet.
maandag, mei 03, 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten