Tijdens die 10 dagen hebben we héél minutieus deze opportuniteit overwogen. En het moet gezegd, dit was niet eenvoudig. Er was immers geen enkele objectieve reden waarom een verkoop zich opdrong. De bezetting - en dus het huurrendement- is nog steeds mijlenver boven wat een gemiddelde vakantiewoning opbrengt, en er zijn geen grote kosten in het verschiet.
Waarom dan verkopen? We hadden daartoe geen plannen, maar de opportuniteit (lees: het opduiken van een geinteresseerde koper) stelde zich, en hebben we beoordeeld. Uit onze ellenlange reeks motieven voor en tégen, distilleren we de belangrijkste.
Vooreerst volgende bedenkingen :
- Onze leninglast is hoog. Een tegenslag (jobverlies, slechte verhuur) kan ons mogelijks in problemen brengen.
- Hierdoor kunnen wij het ons niet veroorloven onze "eigen" chalet desgevallend uit verhuur te halen (als we dit zouden willen). De hoofdreden van onze eerste aankoop; met name het genot van een eigen vakantie-plekje in de Ardennen, wordt hierdoor danig ingeknot.
- Onze leningen lopen ook nog erg lang: nog 14 jaar.
Dit laatste noopt ons ertoe om vér in de toekomst te kijken; en in te schatten welke de mogelijke gevaren en risico's zijn. Deze inschattigen zijn de belangrijkste reden om nù een beslissing te nemen.
- Het is niet zeker of wij gedurende de komende 14 jaar er in zullen slagen om een even hoge bezettingsgraad te realiseren.
- Binnen die 14 jaar zullen ongetwijfeld meer structurele kosten gemaakt dienen te worden, om de woning in goede staat te houden.
- Wij vermoeden dat huur-inkomsten de komende jaren op de radar van onze overheid zal komen te staan, in hun zoektocht naar "besparingen" (verhuur-inkomsten zijn belastingtechnisch nog steeds erg voordelig). Als dit zich zou materialiseren, worden wij met twee eigendommen dubbel blootgesteld aan de gevolgen ervan.
- Hetzelfde geldt voor de "algemene" belasting op vastgoed, het KI. Dit KI weerspiegelt al lang niet meer de werkelijke verhuur-waarde. Het is niet ondenkbaar dat de komende regeringen dit laten herzien.
- Indien het streven naar gewestelijke autonomie zich zou voortzetten, vermoeden wij ook dat de Waalse overheid tweede-huisbezitters nog méér gaat belasten (het is immers een natte droom van een politieker om iemand te kunnen belasten die niet tégen je kan stemmen)
De bovenstaande redenen kunnen er voor zorgen dat de waarde van de woning/vastgoedmarkt een duik neemt, of het huur-rendement instuikt. We beslisten dus om te verkopen op het -volgens ons- toppunt van de waarde: nieuw genoeg om instapklaar te zijn voor de potentiele koper, en met het hoogst haalbare huur-rendement, wat voor de koper een extra motivator is.
Of we gelijk zullen krijgen? Dat is verre van zeker. Wie weet, gaan we het ons nog flink beklagen. It's a judgement call.
Hoe gaat het nu verder, met die chalet? Er verandert niets. de chalet blijft in verhuur (bij hetzelfde agentschap), de bestaande huur-overeenkomsten blijven gewoon lopen. De komende maanden blijft de chalet ook nog steeds op onze site staan, zoals overeengekomen met de koper.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten