In een dorp met 1800 inwoners is het niet eenvoudig om een Horeca-zaak leefbaar te maken. Tel daarbij nog het feit dat de omliggende streek dunbevolkt is; en dan weet je dat je van je inkomen grotendeels afhankelijk bent van de toeristen.
De laatste jaren zijn er in Houffalize toch enkele verschuivingen merkbaar:
- enkele nieuwe snelle-hap-zaken (een Pitazaak, een broodjeszaak, een derde frituur)
- een paar restaurants in het duurdere segment (we vinden dat ze allemaal wel in het dure segment zitten, maar dat terzijde).
De Fastfood moet het voornamelijk van de toerist hebben - op 1800 inwoners, waarvan veel oudere mensen, kan je niet teren. Dit blijkt echter geen evidentie in Houffalize, er is namelijk te weinig dagjestoerisme. Verblijfstoeristen in vakantiewoningen koken zelf, hotelverblijvers kiezen voor Vol Pension. De fastfoods hebben het dus niet makkelijk, één recente zaak staat alweer te koop.
De duurdere restaurants doen het niet slecht. La Fleur de Thym, verhuisd naar een groter pand net buiten het centrum, zit veelal goed vol, dankzij meerdere lovende recenties in de vakpers. Hierdoor trekken ze klanten aan die speciaal voor het restaurantbezoek bereid zijn een verplaatsing te maken.
Het moeilijkste segment zit er midden in: de "gewone" Belgisch/Franse keuken. Zoals reeds hierboven opgemerkt ligt hun prijsniveau vrij hoog (steak-frites: €23) zonder dat je van een culinaire ervaring kan spreken. Meerdere van deze zaken doen intussen echt oubollig/ongezellig aan, door een gebrek aan investering. Geen reden om er vanuit pakweg Bastogne naartoe te rijden dus. Dit wordt vernieuwen of verzuipen, vrezen we...
vrijdag, juli 29, 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten