maandag, september 26, 2011

vergadering : Produit Touristique de Grande Randonnée

Afgelopen donderdagavond waren we aanwezig op een vergadering, georganiseerd door de MT Houffa/Aisne, teneinde een nieuw concept te bespreken: een "Produit Touristique de Grande Randonnée".

De twee Maisons te Tourisme hebben een lusvormig traject doorheen de twee streken uitgestippeld. Het 210 kilometer lange traject, dat grotendeels GR57 volgt, zal specifiek worden bewegwijzerd.
Met de "acteurs de tourisme" als partner zal een ééndaagse of meerdaagse wandeltocht worden gepromoot, waarbij de wandelaar een doorzichtig pakket aangeboden krijgt van wandeling + verblijf. De wandelaar kan op eender welk punt langsheen de route inpikken op het traject, en overnacht bij deelnemende partners (Chambre d'hötes, B&B, Gites,...) langsheen het parcours. De vergoeding is gebaseerd op een verblijfsforfait per dag - wat de zaak voor de wandelaar uiteraard erg transparant maakt.

Leek ons een super idee... maar toen meer details vrijgegeven werden begon het enthousiasme van de aanwezigen ietwat te temperen.


  • Niet de MT's spelen een centrale rol in de reservaties van de opeenvolgende stops, dat moeten de uitbaters zelf doen. De uitbaters moeten aldus zélf op zoek naar beschikbaarheid bij een collega voor de volgende stop van de wandelaar. De rol van de MT's beperkt zich tot promotie (lees : een foldertje, een webpagina)

  • De bagage van de wandelaar moet door de uitbater worden vervoerd naar zijn volgende stop.

  • De uitbaters onderling moeten zien te regelen dat de wandelaar na afloop van zijn tocht opnieuw kan terugreizen... dus zijn auto overbrengen naar zijn laatste stop, ofwel hem wegbrengen naar openbaar vervoer... zéér arbeidsintensief en duur allemaal, voor iemand die slechts één nacht blijft..
En wat is de rol van Gïtes/vakantiewoningen? Hier zien we een waaier van problemen opduiken :


  • Eén overnachting kan veelal niet, men huurt per week of weekend.

  • De vaste kost voor één overnachting is aanzienlijk (schoonmaak,...)

  • Gîtes voorzien veelal niet in voor een wandelaar noodzakelijke faciliteiten : beddegoed, handdoeken,... Bovendien zou de wandelaar ook zijn eigen potje moeten gaan koken... onwaarschijnlijk dat hij dat zal doen.

  • Gïtes kunnen gewoonweg geen forfaits aannemen, de prijsverschillen tussen hoog-en laagseizoen bedragen 200%

  • Onbemande Gites kunnen niet voorzien in vervoer van reiziger en/of bagage.
Een goed idee voor B&B en Chambre d'hôtes; maar... niet voor ons.

Het project werd geinitieerd onder Europese auspiciën (of wat hàd u gedacht). Wie zin heeft in een rondje Eurospeak, hier de aanzet (PDF).

1 opmerking:

Jan zei

Beste,

jammer dat het concept van "Gite d'etape" zoals deze in frankrijk bestaat, bij ons totaal onbekend is.
Blijf je één nacht ? Geen probleem. Wil je 2 nachten blijven? Geen probleem. Desnoods zorgen ze nog voor een avondmaal. Wil je zelf koken? Geen probleem. Zout, peper, boter,kruiden mag je (meestal gratis) gebruiken.
Kostprijs : gemiddeld 10€.
Waarom ga ik altijd wandelen in Frankrijk ? Wel, daarom. Bij ons is er totaal geen accomodatie voor wandelaars/trekkers. Zelfs jeugdherbergen voldoen niet.