Vorige week maakte Eurostat een paar cijfers bekend aangaande het aantal campingplaatsen in België. Blijkt dat België slechts 1/7de van het aantal kampeerplaatsen heeft dan in Nederland.
Kan niet missen natuurlijk, Nederlanders zijn nu eenmaal kampeerders. Het zou ons niet verbazen te leren dat er ook 7x meer caravans zijn in Nederland. Maar dit betekent wel dat België tekort schiet in het ontginnen van dit potentieel : als ze niet ergens deftig kunnen staan, zullen ze ook niet komen. Of zou ook hier de wet van vraag en aanbod gelden? Met name, zijn er niet méér campings omdat er gewoon niet méér vraag naar is? Aan het aantal campings te oordelen dat te koop/over te nemen staat, zou je denken van wel.
Maar dat brengt ons naar het volgende.
Campings, uitgebaat door Nederlanders, trekken steevast meer Nederlandse klanten aan. Zelfs in die mate dat vele campings zowaar exclusief Nederlands terrein worden. Op de parking van deze camping bijvoorbeeld hebben wij nog nooit één Belgische nummerplaat gezien.
Waarom niet, vragen wij ons dan af. Zijn de Nederlanders beter in het marketen van hun aanbod aan Nederlanders? Is het omdat de kampeerder zeker is dat men zijn taal zal begrijpen? Hebben Nederlandse camping-uitbaters weet van bepaalde marketing-kanalen, onbekend en dus ongebruikt door Belgen?
Of... ligt het aan de manier waarop ze de sleurhut-eigenaar aanspreken? Want, geef toe, al na drie regels gelezen te hebben op de websites, weet je al dat je te doen hebt met Nederlanders.
Moeten we eens over denken. Een website met een dot-nl URL, en met een nederlandse, um, tongval. Dat vraagt inderdaad een aangepast taalgebruik, te beginnen bij onze roepnaam, Chalet Houffalize. Niet alleen spreken nederlanders over het chalet, bovendien verwijst de term 'chalet" veelal naar iets wat Vlamingen kennen als een stacaravan.
Chalet c.q. vakantiehuisje Houffalize is van alle gemakken voorzien. Op de eerste etage van het chalet bevinden zich boxspring bedden. s' avonds kan u gezellig een vuurtje stoken. In Houffalize zijn er diverse recreatiemogelijkheden, en kan u eveneens een ATB huren.
Haha, we mogen toch eens lachen hé, beste Nederlandse vrienden.
Nu we het toch over de verschillen Vlaming/Nederlander hebben, nog een afsluitertje. Wij hebben de indruk dat Nederlandse Horeca-uitbaters een meer persoonlijke relatie nastreven met hun landgenoot-gasten. Je logeert bij iemand die je kent.
Waar leiden we dat uit af? Wel, kijk eens naar de beoordelings-site Zoover, en lees de gasten-commentaren van respectievelijk Nederlands en Vlaams-uitgebaatte etablissementen. Wat merk je? Nederlandse uitbaters worden zeer regelmatig vriendschappelijk bij de voornaam vermeld (voorbeeldje), daar waar zulks nooit voorkomt bij "belgische" horecazaken (zoek zelf). Ja, Belgen schieten dus tekort op marketingvlak. Je zal als inboorling in een Ardeens dorp misschien met lede ogen -en enige wrevel- aanzien dat de plaatselijke HoReCa ingepalmd wordt door Nederlanders, maar... het alternatief is leegstand, en met die leegstand minder toeristen.
woensdag, juni 30, 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten