vrijdag, juli 23, 2010

Toerisme in Wallonië : het einde is nabij.


Jawel, u leest het goed: het einde is nabij. Het einde van het toerisme in Wallonie.

Geen doemdenkerij van Nostradamus of een voorspelling van de Maya’s. Maar wel gebaseerd op een reeks persoonlijke impressies, berichten, observaties en gebeurtenissen. Het toerisme in Wallonie gaat de dieperik in. Eind deze zomer de eerste slechte cijfers, en volgend jaar de échte doemberichten over inzinkende bezoekersaantallen. U las het hier eerst.

Whoa – hoe komen we dààr nu ineens op? Iets verkeerds gegeten?

Wel, laat mij bij deze trachten één en ander uit te leggen. Jammer genoeg is het grootste deel niet gebaseerd op feiten, maar wel op een buikgevoel, dat -in retrospect- tot nu toe pijnlijk accuraat geweest blijkt te zijn. En probeer een buikgevoel maar eens te omschijven. Maar we doen een poging!

Laat ons beginnen met een paar objectieve, incidentele indicatoren.

1. De aanleiding van deze overpeinzing: daarnet zien we op TV een -tenenkrullend slechte- reclamespot, die Wallonië aanprijst als toeristische bestemming, en verwijst naar de website “wallonie-tourisme”. Wallonie omringt je met warmte. “Wallonië”?? Zijn ze daar nu wéér? Wanneer gaan ze ginder beneden snappen dat een Vlaming “Wallonie” associeert met het Charleroi van Van Cau, Madame Non, werkloosheid, lethargie en PS-cliëntelisme? Moet je dààrmee een toerist gaan verleiden?

2. de website in de reclamespot (€9000/15 sec) is http://www.wallonie-tourisme.be/accueil/nl/index.html ... het zoveelste OPT-gedrocht, zoals er inmiddels al – hoeveel? – 15 cloon-sites bestaan? En waar zijn de “Echte Ardennen” nu weer naartoe? En Ardennes Weekend? Arden' break? Ohja, vergeten. Provincie/Federaal, weetjewel. Alsof de potentiele bezoeker dààr een boodschap aan heeft. Een diffuse boodschap is een verloren boodschap.

3. Chris Kruijssen van Ardennenbed meldt me dat het top-weekend van 21 juli in La Roche allesbehalve druk was – wel integendeel. Wijzelf stellen hetzelfde vast tijdens onze bezoeken, Gasten melden ons dat ook. Het toerisme ligt op apegapen. Het is véél dramatischer dan de Waalse overheden laten uitschijnen of proberen te orchestreren (bezoekers-aantallen worden steevast geëxtrapoleerd op basis van een enkel zeldzaam druk piekmoment... en zijn dus zelden gebaseerd op effectieve bezoekers-aantallen).

4. Ons verhuur-agentschap ervaart een significante terugval van het aantal boekingen. En ze zijn niet de enige.


En dan de subjectieve indicatoren – ofte een poging om het buikgevoel te omschrijven.

  • Alle overheids-instanties op elk niveau (Ministerie, Provincie, Maison de Tourisme, gemeente,..) overspoelen ons (nog eentje) met uitnodigingen voor colloquia, thema-avonden, symposia, workshops,... Steevast met eigen website, dure brochure, en volgeschreven met hoogdravende bewoordingen over dingen zoals la valorisation du tourisme…. Speech van Lutgen, presentatietje van de CGT (in het frans, want de directeur spreekt geen woord Nederlands), en we zijn weer klaar. Terwijl ik denk : “moeten ze zich ginder niet gewoon de vraag stellen: wat kunnen we doen om een gemiddeld Vlaams gezin volgende maand naar de Ardennen te krijgen?” Is er iémand die dààrin geinteresseerd is? Of is men eigenlijk gewoon zijn PS-gearrangeerde job aan het opvullen, bij het schrijven van de 270-bladzijden tellende “Code Wallon Du Tourisme”? Is die ganse toeristische administratie, een paar duizend man sterk, niet gewoon een zoveelste overheids-jobcreatie, in ware Henegouwse subsidie-traditie? Ik lees het bevestigend antwoord op de on-geinteresseerde hamburgerflipper-uitdrukking op het gezicht van de receptionistes in de lokale maisons de Tourisme. (“qu’est-ce qu’il me veut maintenant, ce sale Flamand!?”). Van boven tot beneden, politiek benoemd. Van de ééntalig franstalige "directeurs" van de Syndicats d'Initiative (La Roche: een gebuisde postbode ...met de juiste partijkaart) tot de volledige administratie van het OPT. Eén rotte boel. Toeristen? On s'en fou, des Flamands et des Hollandais!
  • Geen volk te zien op “evenementen” zoals brocantemarktjes, dorpsfeesten. Schouder-ophalingen bij het S.I, "we doen juist hetzelfde als het jaar ervoor (En ervoor, en ervoor...). Maar iets nieuws doen, wat initiatieven ontplooien? "eh bain..., Pourquoi?"
  • Geen interesse in het ontginnen van kansen. Flexibiliteit? Inspelen op dergelijke opportuniteiten? in uw dromen, ja. De openingsuren zijn van 9u tot 12u15, en van 14u tot 16u45. En niet op vrijdagnamiddag. En als het toevallig op vrijdagnamiddag mooi weer is, en er staan toeristen klaar om geld te spenderen? Pech gehad, kom later maar eens terug.
  • geen evolutie, geen verbeteringen, geen… nieuws. Niets nieuws. Niets verandering. Niets verbetering. Geen schwung, geen drive, geen initiatief, geen motivatie, geen entrepreneurship, geen interesse. Waarom zouden ze ook... zich moe maken, en inspanningen doen? Waarom? t'is niet dat ze daardoor meer gaan verdienen, hé.
  • Wat “gemanaged” wordt door Walen, evolueert niet, en voldoet daardoor niet aan de huidige verwachtingen. Marktjes worden nog steeds aangekondigd middels doe-het-zelf-knoeiwerk-bordjes langs invalswegen; evenementen hebben nog steeds meer weg van kneuterig jaren-50 amusement.
  • Campings en vakantiedorpen, gerund door Walen, raken in verval. Dreigende sluiting? Pfff. niet zo erg ... ze worden al een dagje ouder, en de lokale PS-mandataris zorgt wel voor een sociaal opvangnet. Ambitie, aspiratie?…. hen onbekend.
  • "Attracties" die dermate in verval geraken (Houtopia, Grés de La Roche (€1.5 mio erdoor gejaagd), Topiairies...) dat privé-uitbating niet leefbaar blijkt, worden gewoon mee opgenomen in de subsidiepotten... alweer een supergemotiveerde PS'-ser die je met verveelde blik aanstaart aan de inkom.
  • Begin 2010 deden wij het voorstel aan de verantwoordelijke van de website Tourisme GPS om een driehondertal uitgestippelde GPS-tracks aan te leveren, zodat er eindelijk eens wat tracks bijkomen op deze magere website. De reaktie? "Non, on vient d'engager une personne qui ne va faire que tu tracé GPS en plus d'une autre personne en interne qui fera un 1/3 temps la dessus". Leuke job, fulltime rondwandelen en fietsen. Maar blijkbaar moeilijk, want deze beiden samen zijn er het afgelopen jaar in geslaagd om exact 10 routes toe te voegen (waaronder Luik-Bastenaken-Luik en De Waalse Pijl. Zonder twijfel netjes nagereden. Of gestapt. want hoe moet het anders? En ja, dat duurt even nietwaar, En t'is bergop).
Amai. Wat een doemdenkerij, nietwaar. Niet teveel aandacht aan besteden, het gaat wel over. Maar toch...Spreek ik dan niet tegen mijn eigen winkel, als verhuurder van een vakantiewoning?
Ja en neen. Ik ben Vlaming, en in tegenstelling tot de Waal verwacht ik niet dat alle heil van boven (PS/overheid) komt. Ik hoop zélf de troeven van de Ardennen uit te kunnen spelen tegenover onze potentiele gasten. En ik zie dat andere Vlaamse eigenaars, Nederlandse camping-uitbaters en B&B-uitbaters volop hetzelfde doen : initiatieven uitdokteren die simpelweg leuk zijn, dingen waar het enthousiasme vanaf loopt, feestjes waar ikzelf zou willen bij zijn. En daar ligt de toekomst van deze acteurs de tourisme : wie eigenhandig de troeven kan uitspelen, op maat van -en inspelend op- de verwachting van de veeleisende gast, zal geen problemen kennen.

De rest? Ten dode opgeschreven. Niet dat de ambtenaren van pakweg de OPT of de CGT daar hun slaap voor laten - hun job is safe, ze werken aan de staat.
Wie wil overleven, moet eigenhandig inspanningen leveren in het aantrekken van toeristen. Inspanningen, die je eigenlijk mag verwachten van de "verantwoordelijke" overheden, en waarvoor je dus belastingen betaalt. Waalse incompetentie en politieke verzuiling kost ons dus twee keer geld.

13 opmerkingen:

niterurs zei

Wij zijn zelf gewoon de 21ste Juli een dagje naar Houffalize geweest en ook toen was het rustig.Alleen de pizzaria heeft s'avonds mensen moeten wegsturen,maar die is ook niet zo groot :-)
Toch vreemd midden in de vakantie.

Ren de Vree zei

Als je Nederlanders en Vlamingen wil aanspreken kun je het beste gewoon een reclamebureau uit die gebieden kiezen, die kennen de aard van de mensen en weten hoe ze te benaderen. Wallonië verzint de reclame zelf maar Wallonië weet niet wat voor soort websites de NL-sprekenden verwachten, op welke punten ze wel en niet aanslaan, enz. Wallonië snapt niet dat het cultuurverschil echt heel erg groot is. Dat cultuurverschil is aan de ene kant prettig, want daardoor komen de NL-sprekenden juist, aan de andere kant betekent het wel dat je vanuit de Waalse cultuur niet de NL-sprekenden kunt benaderen.
Moet er niet eens een groepje NL-sprekenden uit de toeristenbusiness zelf een aantal voorstellen richting de Waalse politiek sturen? Er zijn ambtenaren en politici die goed Vlaams spreken dus de taal hoeft geen probleem te zijn.

Age Bootsma zei

Ik kan er ook over meepraten. Als medewerker van Le Champion, de Nederlandse vereniging die jaarlijks in augustus Luik - Bastenaken - Luik organiseert. 5000fietsers, dikwijls met familie, naar de Ardennen, goed voor het toerisme, denk je dan. Ho maar...de doortocht is inmiddels verboden door de gemeentes Stoumont en Theux, ook na limitering tot 3500. Zullen de cafées e.d. in die plaatsen wel leuk vinden. Overigens, het dient vermeld, in een grote stad als Luik krijgen we alle medewerking.

C zei

Naar mijn gevoel zijn er teveel tussenpersonen op de markt die de prijzen de laatste jaren enorm de hoogte hebben ingejaagd.

Het is voor een toerist heel moeilijk geworden om rechtstreeks een huisje te kunnen huren.

Eenmaal ter plaatse krijgt men dan te horen dat men de volgende keer voor -20% rechtstreeks kan boeken. Ik ben overtuigd dat dit de klant vermoeid.

Verder zijn er teveel mensen die hopen dat ze een sauna of zwembad nodig hebben om goed te kunnen verhuren.

C. Berton zei

Naar mijn gevoel zijn er teveel tussenpersonen op de markt die de prijzen de laatste jaren enorm de hoogte hebben ingejaagd.

Het is voor een toerist heel moeilijk geworden om rechtstreeks een huisje te kunnen huren.

Eenmaal ter plaatse krijgt men dan te horen dat men de volgende keer voor -20% rechtstreeks kan boeken. Ik ben overtuigd dat dit de klant vermoeid.

Verder zijn er teveel mensen die hopen dat ze een sauna of zwembad nodig hebben om goed te kunnen verhuren.

Ik raad iedereen aan om zijn topweekends nooit via derden te verhuren.

Enkel mensen met frisse ideeën zullen zich weten te handhaven. Hopen dat we daarbij zijn.

Annemarie Rima zei

Ik wil hier graag nog een negatieve observatie aan toevoegen. De wegen in Wallonië zijn steeds slechter aan het worden. Ik heb zelf een B&B voor fietsers en ik merk dat er steeds meer geklaagd wordt over de kwaliteit van de wegen en dat mensen overwegen om elders te gaan fietsen, bijv. in Duitsland en Vlaanderen, daar zijn veel betere wegen (zelfs ook aparte fietspaden) met betere bewegwijziging (waarom doet Wallonië niet mee aan het knooppunten-systeem?). Er zijn nog nooit zoveel gasten van de B&B met valpartijen geweest als dit jaar, zeker als gevolg van de vele gaten in het wegdek. De fietsers komen voor de bekende heuvels zoals de La Redoute, maar als het zo doorgaat blijven ook de fietsers weg uit Wallonië en zoeken hun heil ergens anders. Jammer, en een gemiste kans voor het Waals toerisme.

Annemarie Rima
www.ccr.nl

Christophe Berton zei

Ik herlees nogmaals uw post en ik herken uw boosheid/onmacht. Wij wonen reeds 10 jaar in de ardennen en mogen zeggen dat 50% van alle nieuwe zaken reeds failliet zijn. Door onkunde meestal.

Wij zijn de fase van boosheid reeds 3 jaar gepasseerd en zijn (zoals je beschrijft) volop bezig met nieuwe initiatieven. Leuke dingen. Niet altijd moeilijk maar leuk. Een voorbeeld: Maak een schattentocht voor kinderen tussen de 2j en 5j. Gewoon met foto's uit het dorp of kleine proefjes. Je zal zien dat uw klanten zich rot amuseren. Het moet niet altijd geld kosten.

Als je het op lange termijn bekijkt, moet je wel erkennen dat de schoonheid van de streek net mogelijk is doordat men trager/lakser reageert op alles van buitenaf. Had men dezelfde mentaliteit als in vlaanderen, het stond hier vol met chalets en grootwarenhuizen alsook waren alle bomen al gekapt.

De mensen hier zijn zodanig gehard dat ze alle zin voor initiatief verloren hebben.

Het blijft wel zo dat "leven in de ardennen" = "alles zelf doen/beter doen". Het is niet anders.

Christophe Berton
www.fermeduchateau.be

Roeland Ulens zei

Wel wel...waar haal je de moed vandaan om dit neer te schrijven.

Ik kom net nog te zeggen tegen de verantwoordelijke van de "Office du tourisme van Durbuy"...dat ik mij (als erkende Auberge te Durbuy) terugtrek uit dit hele politieke "toeristische" circus.

Energie- en tijdverspilling.

Ze zei me dat "chaque goutte" telt en dat ik geduld moet hebben.
Nu, geduld heb ik ondertussen al tien jaar en als ze onze "druppel" opvangen in een lege Spa-fles en opzij (op het schap) zetten ver weg van hun emmer die ze regelmatig leegmaken (zie inderdaad die akties van "echte ardennen enz.enz...) dan gebeurt er inderdaad niets. Ik denk trouwens ook dat ze niets WILLEN veranderen. Ze luisteren niet naar ons ...en hun " show must go on".

Ondertussen betalen we wel al onze nieuwe taks van de provincie...en taks op elke tv in de gastenkamers (ook al speelt die maar alleen in het weekend)en taks op de bedden en taks op vanalles en nog wat...

In Durbuy heeft Xavier Lechien (directeur de l'agenge du dévéloppement locale) een goed boek geschreven over "Tourisme Durable", maar ik heb hem gezegd dat ik meen dat ik de enige, hier in Durbuy ben die zijn boek gelezen heeft.

Vandaar mijn gedacht; deels uit noodzaak en frustratie: waarom komen wij niet eens samen, hier bij ons in Durbuy om dit alles verder te bespreken? Misschien kan dit resulteren in een documentje naar de dienst toerisme toe.

Kwestie van alle dynamische, actieve "druppels" in eenzelfde Spa-fles te laten lopen hè?! Voor de gas zullen we niet moeten zorgen...die zal d'er al wel van nature inzitten zeker?!

Roeland Ulens
Durbuy
www.fondevedeur.be
www.lesauveniere.be

jeroen zei

Het doet me plezier dat er andere mensen ook dergelijke frustratie ervaren... wel, eigenlijk doet het géén plezier, het probleem lijkt dus wijdverbreid!

En geloof me, vooraleer ik zulke tirade afstak, heb ik écht wel geprobeerd om de verantwoordelijken te beinvloeden, de afgelopen jaren... Lange berichten naar OPT, Maison de Tourisme,.. ganse waslijsten met ideeën en voorstellen, die uiteindelijk zelfs op Lutgen zijn bureau terecht gekomen zijn (ik werd vriendelijk bedankt)... Je stoot telkenmale op een muur van onbegrip en onwil. Om moedeloos van te worden!

Roeland Ulens zei

Juist daarom Jeroen, denk aan wat die dame van Tourisme van Durbuy zei(ik ken ze ook al jaren...ze is ook politiek benoemd...) in verband me de "goutte".
Ook jij bent (voor hun) maar een "goutte" . En blijkbaar houden ze jou ook ver van de emmer...
Ze zien het nl. als een soort aanval op hun competentie...
Naar mijn bescheiden mening moeten we onze krachten bundelen, om tot resultaat te komen.
Harde bewijzen voorleggen en geloof mij...die zijn er...ze weten het zélf wel; ze zitten gevangen in hun gewoontes...vorige jaren was het zo...dus waarom nu dan ook niet...en er veranderd niets.
Er is een hele lichting (jongere garde)binnen toerisme dat verandering wil maar de vriendjes "politiek" is té sterk. Iets waar WIJ ons niets van moeten aantrekken; maar ZIJ wel (hun job hangt er van af ...op korte termijn).
Ook wij zijn erg gekend in het "Waalse touristisch circus".

Wij zetten ons nu ook al 10 jaar in om een kwalitatief duurzaam toerisme. Vandaar mijn voorstel: wanneer komen we (en andere geintresseerden) eens samen aan een ronde tafel?

Roeland Ulens
Auberge Eco-domaine Le Fond de Vedeur-Durbuy
www.fondevedeur.be
www.lesauveniere.be

jeroen zei

Samenkomen kan uiteraard, en waarschijnlijk dat we nog wel een aantal gegadigden vinden, maar de vraag die ik me stel... wat kunnen we -realistisch- bereiken?

Wat baten kaars en bril, als de uil niet zienen wil?

roeland Ulens zei

beste Jeroen, wat doet het goed (warm gevoel) om zo nog eens een oud Vlaams gezegde te horen...

Ik zou zeggen (en dat maakt deel uit van mijn levensfilosofie...)laat de uil voor wat hij is...oogjes dicht en snaveltjes toe...
Laat ze er in Wallonie nog een excursie voor organiseren (zoals de "bever-excusies", nietwaar...).

Ik geloof echter in (private) ondernemerszin; en als ik je blog lees ben ik blijkbaar niet de enige. Is het niet raadzaam dat we deze energie zouden kunnen bundelen? We hebben trouwens eerlijk gezegd geen andere keus; we moeten creatief en constructief zijn; en samen kun je - met de nodige diplomatie welliswaar - wel wat doen bewegen!

Roeland Ulens
www.fondevedeur.be
www.lesauveniere.be

Berry zei

Is http://www.gitesdewallonie.be/association/de-gites-de-wallonie-een-vereniging-in-opmars bij iemand bekend?