zondag, januari 29, 2012

Too many cooks...

... spoil the soup!

Tot voor een paar maand lijstte de gemeente Houffalize alle vakantieverblijven (hotels, B&Bs, Gites) op zijn website, zonder discriminatie. In ruil voor €30 per jaar kreeg je weliswaar een uitgebreider visitekaartje, maar grosso modo volstond een eenvoudige vraag aan de gemeente om in dat lijstje te worden opgenomen. Eén van de weinige marketing-methodes die nog geen geld kostten, gezien het in het belang van de gemeente en de middenstand is.

Daar is afgelopen maanden verandering in gekomen. In een vlaag van verantwoordelijkheidsgevoel besliste de gemeente om tabula rasa te maken met deze lijst. Wie er opnieuw wou opkomen, moest bewijzen aan de hand van attesten dat zijn accommodatie erkend/goedgekeurd was.

Een lovenswaardig initiatief. Waarom? Omdat een erkenning door het CGT impliceert dat de accommodatie voldoet aan een reeks veiligheidsvereisten, in eerste plaats qua brandveiligheid. Voor kleinere Gïtes (tot 8 personen) is een dergelijke accreditatie een zuiver administratieve zaak (Keuring van electrische installatie + bevestiging door gemeente); maar voor de grotere verblijven zijn de vereisten verrregaander. Nooduitgangen, brandblussers, noodverlichting,... dat vraagt -eventjes- aandacht en investering.

Maar de inspanning om aan deze elementaire voorschriften te voldoen blijkt sommigen zelfs te veel. Veel B&Bs, Gïtes,.. laten liever de accreditatie door het CGT voor wat ze is, waardoor ze geen verplichting hebben om aan de voorschriften te voldoen. Misdadig, als je het aan ons vraagt. Alsof de CGT de richtlijnen opstelt om te uitbater te pesten, en niet voor de veiligheid van de gasten.

Oorzaak? Het ondoorzichtig kluwen van Acteurs de Tourisme, die elk op hun eilandje zitten, en niet onderling syncroniseren. Het lokale Maison de Tourisme weet niet wat men bij de FTLB vereist, en wat waren de criteria van de OPT nu al weer? Dezelfde als die van de Gïtes de Wallonie? Of de CGT? Een ongelooflijke warboel, waardoor er geen doorzichtige, uniforme regelgeving is. Voor de vakantieganger is het al even ondoorzichtig om uit te vissen aan welke standaarden een accommodatie voldoet. Het is voor velen dan ook géén criterium om een keuze te maken - ten onrechte.

Houffalize probeert alvast één en ander recht te zetten. Nu nog de anderen.
Wat kan u doen, als gast? Geen betere manier om de uitbater van het nut ervan te overtuigen dan er niet op vakantie te gaan. U wil toch niet eindigen zoals deze mensen?

PS. Chalet Houffalize voldoet aan alle normen, is gekeurd en erkend. Daarenboven zijn de chalets voorzien van rookmelders, brandblusapparaten, branddekens, verliesstroomcircuits,...

Geen opmerkingen: