woensdag, februari 01, 2012

Vrieskou

We moeten u waarschijnlijk niet vertellen dat het dezer dagen flink vriest. Deze morgen meldde onze besneeuwde Houffacam een -11, en Frank zegt dat het de komende dagen naar -17 kan gaan.

Da's dus flink koud, hoewel we nog lang geen januari 2009 hebben. Het grote verschil is dat onze eigen chalet niét wekelijks door-en-door verwarmd wordt door gasten. En als je niet verwarmt, dan houden ook de 20cm glaswol in de muren de kou niet tegen. Een meting leert ons dat de temperatuur in de living overdag ongeveer 8 à 10 graden bedraagt, met dank aan het winterzonnetje. 's Nachts zakt die echter flink dieper. Wijzelf hebben nog nooit bevroren leidingen ervaren, maar onze buren wel (zelfs al stond het water dicht).

Maatregelen zijn dus noodzakelijk. Wijzelf vinden het niet opportuun om de ganse leefruimte te verwarmen (wat toch zo'n 12Kw opslorpt). We verwarmen enkel badkamer (vermogen 2Kw), toilet (1Kw) en de ruimte onder de keukenkasten waar de leidingen in lopen (400w). De bergruimte met wateraansluitingen op het benedenverdiep heeft door de ondergrond een constante 14 graden, zomer en winter.

Tegelijk besparen we - een beetje - op het verbruik van onze koelkast : deze staat gewoon uit, en de deur staat open. Nog zo makkkelijk.

Geen opmerkingen: