vrijdag, juni 22, 2012

de vastgoedmarkt: een update

Om het jaar kijken we eens om ons heen wat er zoal te koop staat in de directe omgeving. En daaruit trekken we een aantal besluiten die u, net zals deze ganse blog, niet onmiddellijk op statistische accuraatheid moet toetsen.
Wat leren we, anno 2012?
De "crisis" zoals ze nu al drie, vier jaar duurt, is nog verre van voorbij. Overaanbod in combinatie met een negatief conjunctuurgevoel; én de banken die alsmaar moeilijker hypotheken verstrekken: dit zal nog wel even aanhouden. Prijscorrecties zijn schering en inslag. Wie wil kopen, heeft nog een jaartje de tijd om te cherrypicken.
De horeca... wel, we zijn het niet zeker hoe het met de Horeca gesteld is. Een zekerheid is dat hotels en andere overnachtingsmogelijkheden het niet makkelijk hebben, en hierdoor ook geen koper vinden. In Houffalize zelf zien we bvb dat de stemmige B&B L'Air Du Temps" nu al vier jaar lang vruchteloos op zoek is naar een koper; dat hotel Clé des Champs geen koper vindt, dat Hotel des Postes et de Luxembourg leeg staat. Geen positief beeld.
Qua restaurants krijgen we geen eenduidig beeld. De "betere" met een culinaire spijskaart (genre Fleur de Thym; Du Commerce) doen het ogenschijnlijk goed, afgaand op het aantal bezette tafeltjes als we er passeren (we vertelden het al, verwacht geen statistisch onderbouwde stellingen. Maar de ervaring leert dat onze interpretaties er meestal niet ver naast zitten). Anderzijds; een paar nieuwere restaurants (de "6", "Comme chez Moi" kennen ogenschijnlijk minder succes. Ligt het aan hun ietwat kleurloze, generische steak-met-frietenkaart?
En dan is er nog de fastfood - frietjes, pitta en consoorten. Nee, die doen het niet bijster goed, en er is een "survival of the fittest" aan de gang. Wie een frituur wil openen, kan voor een appel en een ei op drie plaatsen in Houffalize terecht. De oorzaak lijkt ons simpel : ook zij zijn afhankelijk van het toerisme. 1800 autochtonen kunnen geen vier frituren leefbaar houden. Niemand rijdt van pakweg Bastogne tot in Houffalize om een frietje te eten.

Geen opmerkingen: