zondag, juni 17, 2012

Bastogne Historical Center

Het Bastogne Historical Center, naar eigen zeggen de grootste toeristische trekpleister uit de streek (samen met het Mardasson), is nu reeds een vol jaar en drie maand gesloten wegens verbouwingen. Tijd genoeg, zou je denken, om inmiddels in afwerkingsfase te zitten - immers, de zeer summiere website voorspelt een heropening "in 2012". Een exacte datum is er niet, die werd blijkbaar niet contractueel bepaald (in het aannemingscontract staat :  Article 25, section 5: "Durée des Traveaux" : "Bwof, disons quelque part en 2012, peut-ëtre? S'il pleut pas trop souvent!"

Wel, beste mensen, als dat ding opengaat in 2012, eten wij onze hoed op. Sinds de brand van 20 mei, die zowat een kwart van de half ontmantelde constructie verteerde inclusief een belangrijk uitziend dragend element; gebeurde er namelijk niets van betekenis meer. We vermoeden dat ze er niet uitgeraken met de brandverzekering.

Met wat er nu staat (een karkas, een schelp, kan zelfs geen ruwbouw genoemd worden), en rekening houdend met de noodzakelijke herstellingen (dragend deel verbrand = de boel zowat volledig heropbouwen) vragen we ons af of het niet beter zou zijn om ineens helemààl te heropbouwen, in plaats van de schamele ruwbouw te proberen recupereren. Zulke nieuwbouw kan waarschijnlijk zelfs vroeger klaarzijn, laat ons zeggen, tegen, bwof, ergens in 2013-14.

Dat de heropbouw van een dergelijke trekpleister twee jaat moet innemen, kan je alleen met plaatsvervangende schaamte aanzien. Wat moeten de veterans wel denken.

Geen opmerkingen: