vrijdag, oktober 22, 2010

Vakantiecentrum Borzée sluit

Meer doemberichten uit de "sociale" toeristische sector: het vakantiecentrum van Borzée (Centre de vacances de Borzée - tussen La Roche en Nadrin. 66 kamers) sluit de deuren. 36 mensen verliezen hun job.

Het vakantiecentrum werd indertijd opgericht voor sociaal toerisme en groene klassen - maar deze doelgroepen brachten nooit de verhoopte inkomsten. De kosten daarentegen liepen hoog op: de gebouwen zijn slecht geisoleerd, en de stookolie steeg, sinds de bouw in de jaren '70, exponentieel in prijs (het centrum verbruikt €80.000 per jaar aan stookolie). Een dure (€90.000) studie (waar hebben we dat nog gehoord) door een bende spanjaarden moest uitzicht bieden op de toekomst. Niet dus.

Pogingen tot heropwaardering van de infrastructuur vonden geen financiering, noch bij overheid, noch bij banken. De aangeboorde markt van "seminaries in het groen" knapten af op de verouderde infrastructuur.
En dus wordt de stekker er nu uitgetrokken.

De vraag rijst wel wat er van Borzée gaat geworden... Borzée is zelfs niet echt een dorp te noemen. Slechts één weg leidt ernaartoe, het bestaat uit niet meer dan een handjevol huizen en het natuurcentrum. Met het wegvallen van (de aktiviteiten/de bezetting van) dit centrum wordt dit een spookdorp à la Dadipark. Als men het niet bewaakt, wordt dit binnenkort gepluimd door scavengers, zoals gebeurde in Les Dolimarts. Mmmm. Doet me erop denken... misschien wil VandeLanotte het wel kopen? We hebben toch plaats tekort voor asielzoekers, niet?

Geen opmerkingen: