vrijdag, oktober 28, 2011

Meer toerisme in Walloniƫ... of toch beter niet?

Ondanks het feit dat we er geen financieel belang meer bij hebben (we genieten geen huurinkomsten meer sinds de verkoop van onze chalet 6p, en het uit-verhuur halen van de chalet 8p), blijven we toch graag het reilen en zeilen van het toerisme in Wallonie volgen, en zelfs bevorderen (zie vorige blogpost).

Wijzelf hoeven niet overtuigd te worden van de troeven die er zijn - wijzelf vonden in de Ardennen wat we als vakantieganger zochten. Vele andere potentiele bezoekers zijn daar echter nog niet van overtuigd; en de versplinterde overheidsdiensten lijken niet bij machte om daar veel aan te veranderen. De bezoekersaantallen dalen.

Een ervaring in het buitenland (Turkije) doet ons de vraag stellen of we niet voorzichtiger moeten zijn met wat we wensen. Be careful what you wish for, you may just get it.

Toeristische trekpleisters hebben geen greintje couleur locale meer. In pakweg Alanya wordt je overal aangeklampt in het Hollands, in de Spaanse Costa's zie je meer Full English Breakfasts dan wat anders. In die mate zelfs, dat er meer en meer vraag komt naar "authentieke" reizen, zoals bijvoorbeeld naar berber-gemeenschappen, of ongerepte Turkse bergdorpjes. Probleem is: van zodra je deze authentieke uitstap regelmatig organiseert, verdwijnt de authenticiteit als snel. In de praktijk : die ouwe gerimpelde Turkse bergdorpeling op zijn gammele stoel buiten het locale cafeetje zal zich al snel opnieuw gaan installeren telkens de volgende buslading gapers eraan komt.

En dus vragen we ons af of we ze wel willen, ganser horden toeristen in de Ardennen. Willen we niet liever de authentieke, ongerepte, kleinschalige, ... Echte Ardennen?
Wij hebben makkelijk praten natuurlijk, we moeten niet leven van de centjes van de toeristen :-)

1 opmerking:

Berton zei

Een terechte opmerking maakt u hier. Wij moeten wel leven van onze toeristische inkomsten en hebben na 7j ervaring ondervonden dat klanten meer en meer de kleine ongedwongen dingen leuk vinden. Je krijgt nog moeilijk groepen naar het fort van Bouillon, maar wel naar een artisanale confituur maker.

Bij slecht weer vervallen echter de vrije opties en gaan klanten voor de klassieke adressen : grotten, redu, burcht, ...