donderdag, januari 30, 2014

Cijfertjes 2012

Het Observatoire du Tourisme Wallon (OTW) publiceerde zopas zijn jaarboek met cijfertjes voor 2012.

Als je cijfertjes lang genoeg martelt, vertellen ze alles wat je maar wil horen. De onderliggende data in de publicatie hebben eigenlijk weinig waarde; aangezien ze enkel weerspiegelen wat men kan (of wil) meten: erkende verblijven. Hierdoor ontstaan er soms vreemde situaties. We pikken er enkele opvallende uit, in "onze" provincie Luxemburg :
  • Het aantal hotels in Luxemburg steeg met 18%, van 122 naar 144.
Vreemd, want vele tientallen hotels staan te koop, over te nemen, of werden gesloten. Geen echte groeisector, dus. We vermoeden dat een wijziging in de erkenning als "hotel" aan de basis ligt (met name aangaande de regels voor brandveiligheid, waardoor vele hotels niet kwalificeerden)
  • Er zitten enorme verschillen in de "capacité d'accueil"
De drukstbezochte streek/stad in Luxemburg is Durbuy, in het Maison-de-Tourisme-gebied Ourthe et Aisne. Het aanbod van toeristische verblijven is navenant groot. De top 3:
  1. MT Ourthe et Aisne: 327 verblijven
  2. MT de Bouillon: 224 verblijven
  3. MT de Houffalize/La Roche: 204 verblijven
Maar de plaatje ziet er helemaal anders uit wanneer we de capaciteit bekijken (aantal slaapplaatsen):
  1. MT de Houffalize/La Roche: 6560 (20,6%)
  2. MT de Bouillon: 5949 (18,7%)
  3. MT Ourthe et Aisne: 5607 (17,6%)
De verklaring zit hem in het groot aantal campings in en rond La Roche. De berekening van de capacité d'accueil van de campingsector is trouwens redelijk arbitrair (op basis van de verleende vergunning). Inhoeverre moet je een leeg grasveld waar 20 tentjes op passen bestempelen als "capacité d'accueil"? Voor ons zijn dergelijke statistieken weinig representatief.

Eén wel zéér opvallende statistiek: Het aanbod van hotelbedden in de gemeente Houffalize springt omhoog van 347 naar... 1197. Whoa. Dat is 850 bedden méér. De kunnen bijna meer gasten op hotel dan dat er inwoners zijn in het dorpscentrum. Er kan slechts één hotel een dergelijke impact hebben: het grootste hotel van Wallonie, de Fosse d'Outh, dat blijkbaar nu voor het eerst erkend werd. Het zou eens tijd worden, denken we dan.

Geen opmerkingen: